Tüm süreçlerde inovasyon

Tüm patronlar şirketini büyütmek ve daha çok kazanmak ister. Geleneksel yöntemler istihdamı artırarak üretime yüklenmek, üretim fazlasına yeni pazarlar bulmak veya rakipleri satın alarak büyümekten öteye gidemiyordu.

Dijital Dünyadaki evrim ile büyümek ve daha fazla kazanmanın yolu artık inovasyondan geçiyor. İnovasyonda klasik algılama ile sadece yaratmak ve yeni bir şey bulmak değildir.

İnovasyon çeşitleri:

  • * Radikal/Yıkıcı inovasyon – Buluşlar buraya girmektedir, profesyonel şirketler tarafından uygulanabilir değildir, kar ve para kazanmayı önde tutmayan bilim adamları tarafından uygulanır.
  • * Uygulama inovasyonu – Mevcut teknolojileri yeni Pazar ve kategoriler geliştirmek üzere kullanmayı içeriyor.
  • * Ürün inovasyonu – Mevcut ürünü alarak pazara ve hedef kitlenin ihtiyaçlarına ve sorunlarına çözüm bulmak üzere üst seviyeye çıkarmayı hedefliyor.
  • * Pazarlama inovasyonu – Hedef kitleye dokunma şekillerini ve süreçlerini iyileştirmeyi içermektedir.
  • * Deneyim inovasyonu – Müşterilerinizin ürünlerinizi ve hizmetlerinizi deneyimleyerek eğlenceli etkinlik ve organizasyonlar ile kullanmasını sağlamak şeklinde düşünülebilir
  • * İş süreçleri ve IK inovasyonu – Bir çok inovasyonun temelinde İnsan Kaynağınızı geliştirme ve iş süreçlerinizi iyileştirilme var.
  • * Yapısal inovasyonlar – Mevcut iş modelinizi temelinden değiştirerek bambaşka bir iş modeline dönüştürmek anlamına geliyor.
  • * Komşu alan inovasyonu – Sektörünüzde mevcut iş alanınızın yanında bulunan diğer alanlarda iş geliştirerek ve mevcut alanınız ile entegre ederek yeni bir iş modeli oluşturmak.
  • * İş modeli inovasyonu – Şirketinizin değer önerisini yeniden tanımlamak yada değer zinciri içindeki rolü ve yerini yeniden belirlemek şekilde tezahür etmektedir.
  • * İnovasyon transferi – Şirketiniz çok büyük ve hantal yapıda ise inovasyonun hücrelerinize ulaşması zaman alacaktır. Dışardan inovasyon transferi yapabilirsiniz, bu amaçla yeni ekipler kurabilir yada doğal olarak inovasyon yapan bir şirketi organizasyonunuza katabilirsiniz.

 

Bu inovasyonları etkili şekilde pazarlayabilme becerileri büyümeyi getirecektir. İnovasyon ve pazarlama becerilerini artıran şirketlerin hem yaşabilme ve hem de karlı olarak büyüme imkanı diğerlerine göre daha fazla olacaktır.

İnovasyona başlayabilmek için öncelikle işlerinizi dijital dünyaya ve yeni nesil teknolojilere uyumlu hale getirmelisiniz. Bunları gerçekleştirecek kişi ve kişileri seçerek işe başlayabilirsiniz. Bu görev için 20-30 ‘lu yaşlarda Internet ve Mobil servisleri aktif olarak kullanan iyi eğitimli ve deneyimli birini alarak başlayın.

İşe alırken günlük hayattan esinlenerek 2 sınav yapmanızı öneriyorum;
1. Çay demlemesini isteyin!

– Önce çaydanlığı yıkayıp sonra su ısıtmaya başlıyor ise, aradığımız kişi o değil.

2. Birkaç yemek ve salatayı anda yapmasını isteyin

– Yemekleri yakarım diye korkarak tek tek yapıyor ve bir işi bitirip diğerine başlıyor ise o da aradığımız kişi değil.

 

Dijital Dünya tüm sektörleri değiştirirken, değişim ve inovasyon kasırga gibi hızla üstümüze gelirken paralel düşünmemiz, paralel çalışmamız ve paralel işler geliştirmemiz gerekiyor.

Tüm süreçlerde Inovasyon Tüm süreçlerde Inovasyon

Resim: Aradığınız lider

 

Son not:

Son olarak Amazon ‘un kurucusu Jeff Bezos ‘un bir sözünü hatırlatmak isterim; “İnovasyon denen şeyi 2 büyük pizza ile doyan ekipler yapar”.

Yaratıcı, girişimci, cesur ve biraz da deli olan kendinden motive küçük bir ekip bu inovasyonu yönetebilir. Mevcut durumu yaratan kalabalık ve eski ekiplerinizden bu işi kotarmasını beklemeyin.

*********

Yazının devamı : farklılaşmayı sürekli kılmak başlıklı yazımızı okuyun lütfen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Please enter your name, email and a comment.


CAPTCHA Image
Reload Image